Group 13 Created with Sketch.

Future Documentation Center

Architecture

The Documentation Center of the Foundation Flight, Expulsion, Reconciliation is being built in the heart of Berlin, not far from Potsdamer Platz. It will provide generous space for the Foundation’s offerings, with over 6,000 square meters and three floors.

The future domicile of the Foundation is the former Deutschlandhaus building, which is owned by the Federal Institute for Real Estate Management. The Federal Office for Building and Regional Planning supervises the renovations in accordance with the plans by Marte.Marte Architects. The architects’ design skillfully combines the historically listed building with striking new construction.

The Documentation Center will offer a permanent exhibition, temporary exhibitions, a public reading room with a library, an archive, and eyewitness reports as well as events, educational programs, and a Room of Stillness for individual reflection. The building will also house a restaurant and café.

© Foundation Flight, Expulsion, Reconciliation; Photo: Maik Schulze© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz© Foundation Flight, Expulsion, Reconciliation; Photo: Thomas Grabka© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler© Foundation Flight, Expulsion, Reconciliation; Photo: Tomek Kwiatosz
© Foundation Flight, Expulsion, Reconciliation; Photo: Maik Schulze
The Deutschlandhaus at the corner of Stresemannstrasse and Anhalter Strasse in Berlin, August 2011
© Foundation Flight, Expulsion, Reconciliation; Photo: Maik Schulze
© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz
Partial demolition of the old Deutschlandhaus building. Only the historically listed part of the building, in the area of the street facades on Stresemannstrasse and Anhalter Strasse, remain intact, October 2014
© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz
© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz
View of the second floor with the stairway cylinder. The new building is connected with the old building by a light seam
© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz
© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz
Placement of a steel support beam, January 2016
© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz
© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz
Bringing in part of the stairway in the new building for the Documentation Center, March 2016
© BBR; Photo: Hans-Martin Sewcz
© Foundation Flight, Expulsion, Reconciliation; Photo: Thomas Grabka
The facade of the new building on the day of the topping-off ceremony, October 2016
© Foundation Flight, Expulsion, Reconciliation; Photo: Thomas Grabka
© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler
Foyer with the staircase that leads to the first level of the permanent exhibition, 2017
© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler
© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler
The generous space for the permanent exhibition in the first floor is dominated by a large window facade. The spiral staircase leads to the second level of the permanent exhibition
© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler
© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler
There will also be space in the first floor for a library and archive, as well as eyewitness reports, 2017
© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler
© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler
The second floor of the permanent exhibition has almost no windows, thereby offering optimal conditions for the presentation of original objects, 2017
© Marte.Marte Architekten; Photo: Jörg Stadler
© Foundation Flight, Expulsion, Reconciliation; Photo: Tomek Kwiatosz
The landmarked facade is exposed, January 2017
© Foundation Flight, Expulsion, Reconciliation; Photo: Tomek Kwiatosz
up print